Welkom bij Jefasha kennel 

Voor uw cockers en carpatins

De Engelse cocker spaniël

De Engelse cocker spaniël is een levendige en vriendelijke (jacht)hond, die zeer geschikt is als gezinshond. De cocker voelt zich zowel op het platteland als in de stad thuis. De Engelse cocker spaniël is zachtaardig, intelligente en levenslustige hond. Ze zitten vol enthousiasme en altijd vrolijk. Een ware kameraad voor het leven genoemd.

Cockers kunnen heel goed bedroevend kijken, waardoor menige harten smelten. Ondanks dat dienen ze wel, met de zachte hand, consequent worden opgevoed. Ze willen graag werken voor de baas. Daarnaast zijn ze erg sociaal en kunnen goed samenleven met andere huisdieren. Ze bedenken vaak de vreemdste dingen waar een eigenaar niet bij stil gestaan heeft. 

Omgang
De Engelse cocker spaniël heeft een jacht instinct. Het is een vrolijke, zachtaardige hond die meegaand en aanhankelijk is. De meeste cockers zijn dol op apporteren en zwemmen. Hier komt ook de bekende term “willing to please” vandaan. Het zijn bewegelijke, levendige, intelligente, waakse, milde, opgewekte en een beetje eigenwijze honden. Verder zijn ze zeer geschikt om samen verschillende hondensporten te doen, zoals behendigheid of doggydance. De kleur
De cocker is over het algemeen geen blaffer. Dit is te herleiden aan hun oorsprong. Wanneer ze vroeger in de dichte bebossing wild op het spoor kwamen, moesten ze stil jagen. Met een huishond kan dit toch anders liggen.

Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen de één- en meerkleuren. De eenkleurige cocker heeft leidinggevende eigenschappen en een sterke drang het initiatief over te nemen. De meerkleurige cocker is iets meer afhankelijk van leiding. Bij de cocker kent men een groot aantal kleurvariëteiten. 

De één kleuren zijn zwart, rood of chocolate/lever, al of niet met tankleur. De meerkleuren zijn blauwschimmel, roodschimmel, oranjeschimmel, chocolateschimmel, zwartbond, roodbont, Oranjebond, chocolatebond, al of niet met tankleur.

Verzorging
De Engelse cocker spaniël heeft een prachtig, aantrekkelijk hoofd met lange bevederde vacht. Door deze vachtstructuur is het van belang om regelmatig te borstelen en te kammen. Zo raakt de vacht niet te snel in de klit. Daarnaast wordt dit ras regelmatig getrimd bij een trimsalon. Alleen een ervaren trimmer weet hoe de Engelse cocker spaniël getrimd hoort te worden.

De oren kunnen, gezien hun lengte en bevedering, gevoelig zijn voor ontstekingen en moeten hierop regelmatig worden gecontroleerd. Om oorklachten te voorkomen is een speciale cocker waterbak gewenst.